Вино амтлахад олон янзын арга байдаг ба хамгийн гол харах, үнэрлэх, амтлах гэсэн 3 аргыг толилуулж байна.
Виног харах
Хундганд байгаа виног анхааралтай ажиглах нь чухал. Юуны өмнө вино цэвэр ба тунгалаг байх ёстой ба манантсан эсвэл ямар нэгэн хогтой байж болохгүй. Түүнчлэн өнгө ба хадгалсан жилийг нь харьцуулах хэрэгтэй. Цагаан вино, наслалтынхаа эхний үед цайвар өнгөтэй байх ба цайвар-ногоон эсвэл дэрсний өнгөтэй ижил харагдана.
Хундганд байгаа виног анхааралтай ажиглах нь чухал. Юуны өмнө вино цэвэр ба тунгалаг байх ёстой ба манантсан эсвэл ямар нэгэн хогтой байж болохгүй. Түүнчлэн өнгө ба хадгалсан жилийг нь харьцуулах хэрэгтэй. Цагаан вино, наслалтынхаа эхний үед цайвар өнгөтэй байх ба цайвар-ногоон эсвэл дэрсний өнгөтэй ижил харагдана.
Удаан орших тусмаа цагаан виноны өнгө нь өөрчлөгдөж туяа нь ногооноос-дэрсний өнгөтэй, дэрснй өнгөтэйгээс-шар, шараас-алтан өнгөтэй, алтан өнгөтэйгээс-цайвар бор болдог. Хэрвээ хэн нэг нь Танд нэг жил болсон цагаан вино хундаглаж өгвөл алтан өнгөтэй болсон байх ба үнэр нь исгэлүүндүү (хагас идээд хонуулсан алимтай ижилхэн) болсон байна. Улаан вино, наслалтынхаа эхний үед бараан ба голдуу нил-ягаан өнгөтэй харагдана. Удаан орших тусмаа улаан виноны өнгө нь нил-ягаанаас анарын өнгөтэй (анар жимс), анрын өнгөтэйгээс-улаан тоосгоны өнгөтэй, улаан тоосгоны өнгөтэйгээс бор болдог. Цагаан винотой харьцуулахад, улаан виноны өнгө нь удах тусмаа цайвар болдог. Эргэлзээ төрүүлдэг нэг вино бол Beaujolais ба наслалтынхаа эхний үед бор өнгөтэй байдаг.
Виног үнэрлэх
Виног хундган дотор эргэлдүүлж хөдөлгөх нь хэрэггүй үйлдэл биш бөгөөд, энэ нь, винонд хүчилтөрөгчийг хольж, янз бүрийн нэмэлт амтлагч болгон хольсон үнэрийг зайлуулдаг. Энэхүү үйлдэл нь виног үнэртэх хамгийн чухал техник юм. Вино-амтлагч нар виног үнэртэж тодорхойлох нь амталсанаас хамаагүй илүү гэж хэлдэг.
Виног хундган дотор эргэлдүүлж хөдөлгөх нь хэрэггүй үйлдэл биш бөгөөд, энэ нь, винонд хүчилтөрөгчийг хольж, янз бүрийн нэмэлт амтлагч болгон хольсон үнэрийг зайлуулдаг. Энэхүү үйлдэл нь виног үнэртэх хамгийн чухал техник юм. Вино-амтлагч нар виног үнэртэж тодорхойлох нь амталсанаас хамаагүй илүү гэж хэлдэг.
Вино ямар үнэртэх ёстой вэ?
Вино нь хөгцөрсөн, хүчиллэг, цоргисон-исгэлүүн үнэртэх ёсгүй.
Вино нь хөгцөрсөн, хүчиллэг, цоргисон-исгэлүүн үнэртэх ёсгүй.
Хэдэн жил болсон байна гэдгийг үнэртэж мэдэж болох уу?
Хэрвээ Та виноны сонгодог наслалтыг мэддэг бол тодорхойлж болно. Ер нь бол ижил наслалттай, ижил нэртэй виног 2 тусдаа орчинд хадгалбал 2 өөр үнэртэй байдаг. Тэгэхээр үнэрлэснээр тийм төрлийн вино гэж хэлэхэд хэцүү. Жишээ нь, Cabernet яг Cabernet шиг үнэртдэг гэж хэлэгдэх албагүй.
Хэрвээ Та виноны сонгодог наслалтыг мэддэг бол тодорхойлж болно. Ер нь бол ижил наслалттай, ижил нэртэй виног 2 тусдаа орчинд хадгалбал 2 өөр үнэртэй байдаг. Тэгэхээр үнэрлэснээр тийм төрлийн вино гэж хэлэхэд хэцүү. Жишээ нь, Cabernet яг Cabernet шиг үнэртдэг гэж хэлэгдэх албагүй.
Yнэртсэнээр юу мэдэрдэг вэ?
Исэлтийн түвшин буюу алкоголын хэмжээ, ургасан газрын нар салхины үнэр, бусад нь тэгээд Танд төрсөн сэтгэгдэл байдаг.
Исэлтийн түвшин буюу алкоголын хэмжээ, ургасан газрын нар салхины үнэр, бусад нь тэгээд Танд төрсөн сэтгэгдэл байдаг.
Виноны үнэр ямар таашаалтай байдаг вэ?
Хамар бол амнаас илүү мэдрэх эрхтэн ба виноны нарийн найрлагыг илүүтэйгээр мэдэрдэг. Таны хундагнаас чухам юу ургаж гарахыг мэдрэхийн тулд виногоо хундагандаа эргүүлж, үнэртэх үйлдлийг дахин дахин хийхэд айх зүйл байхгүй. Нэгэнт виног амсчихвэл үнэртэх эрхтэн амсахаас өмнөх шигээ хурц байхаа болино. Тэгэхээр амсахаасаа өмнө 5 минут ч хамаагүй үнэртэж, мэдрэх нь илүү чухал.
Хамар бол амнаас илүү мэдрэх эрхтэн ба виноны нарийн найрлагыг илүүтэйгээр мэдэрдэг. Таны хундагнаас чухам юу ургаж гарахыг мэдрэхийн тулд виногоо хундагандаа эргүүлж, үнэртэх үйлдлийг дахин дахин хийхэд айх зүйл байхгүй. Нэгэнт виног амсчихвэл үнэртэх эрхтэн амсахаас өмнөх шигээ хурц байхаа болино. Тэгэхээр амсахаасаа өмнө 5 минут ч хамаагүй үнэртэж, мэдрэх нь илүү чухал.
Виног амтлах
Мэдээж олон төрлийн амтыг мэдэрч болно. Жишээ нь, исэлдэл, амттан, алкогол, наранд болсон амт гээд л… Виног харж, үнэрлэсний дараа амт болон найрлага нь Таны төсөөлөлтэй таарч байна уу гэдгийг мэдэрч шимэх маягаар амтлах хэрэгтэй. Шингэнээс өтгөн, өтгөнөөс тослог, тослогоос боловсорсон зэргийг зөвхөн тагнай л тодорхойлж чаддаг. Ингээд Таны таашаалд бүрэн нийцэж байвал “Well Balanced” буюу “Яг таарсан” сайхан вино байна гэж хэлж болно.
Мэдээж олон төрлийн амтыг мэдэрч болно. Жишээ нь, исэлдэл, амттан, алкогол, наранд болсон амт гээд л… Виног харж, үнэрлэсний дараа амт болон найрлага нь Таны төсөөлөлтэй таарч байна уу гэдгийг мэдэрч шимэх маягаар амтлах хэрэгтэй. Шингэнээс өтгөн, өтгөнөөс тослог, тослогоос боловсорсон зэргийг зөвхөн тагнай л тодорхойлж чаддаг. Ингээд Таны таашаалд бүрэн нийцэж байвал “Well Balanced” буюу “Яг таарсан” сайхан вино байна гэж хэлж болно.
Амтлах арга:
Виног шимж балгаад, уруулаа “O” үсэг шиг хэлбэртэй болгож винон дээгүүрээ агаартай болгоод залгих хэрэгтэй. Энэ нь Таны мэдрэмжийг илүү ихээр баяжуулах болно.
Виног шимж балгаад, уруулаа “O” үсэг шиг хэлбэртэй болгож винон дээгүүрээ агаартай болгоод залгих хэрэгтэй. Энэ нь Таны мэдрэмжийг илүү ихээр баяжуулах болно.
No comments:
Post a Comment